Hozzávalók:
1 bögre cukor
1 bögre víz
1 bögre tej + 1 bögre cukor
3 db tojássárgája
3 evőkanál olvasztott zsír
1 tasak szalakáli
Őrölt szegfűszeg, fahéj, ízlés szerint
Liszt, amennyit felvesz (kb. 1 kg).
Elkészítés:
1 bögre cukrot megolvasztunk, kissé megpirítjuk. Felöntjük 1 bögre vízzel, és simára keverjük. Megvárjuk, amíg langyosra hűl, akkor hozzáadjuk a másik bögre cukrot és a többi hozzávalót is. Robotgép segítségével nokedli sűrűségűre keverjük. Hűtőbe tesszük.
Másnap félujjnyi vastagra nyújtjuk, különböző formákra kiszaggatjuk. 170-180 fokos sütőben megsütjük.
A tojások fehérjét porcukorral jól elkeverjük, és még melegen díszítjük a sütit.
Színezés: Vegyünk ki külön a cukros fehérjéből egy-egy tálkányit, és különböző ételszínezékekkel színezhetjük. Díszítése cukorkák.
-------------------------------------------
II. Hamismézes:
50 dkg liszt, csipet só,
20 dkg kristálycukor,
10 dkg margarin,
2 dl víz, 2 tojás sárgája,
2 kávéskanál szódabikarbóna,
1 csomag mézeskalács fűszerkeverék.
A cukrot karamellizáljuk, felöntjük a vízzel, megvárjuk, míg feloldódik benne a karamell, majd kihűtjük.
A többi hozzávalót összekeverjük, hozzáöntjük a kihűlt karamelles folyadékot, összegyúrjuk, és 1-2 órára hűtőbe tesszük. Majd ugyanúgy nyújtjuk, szaggatjuk, mint a mézeskalácsot. Megsütjük pár perc alatt, miután kihűlt, cukormázzal díszítjük. Golyókat formálva puszedlit is készíthetünk belőle.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése