Hozzávalók:
80 dkg sertésszűz
só, bors
mustár
olaj
10 dkg füstölt szalonna
két közepes fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
30 dkg gomba
őrölt rozmaring
pirospaprika
egy nagy pohár 20%-os tejföl
A körethez:
4 tojás
40 dkg liszt + liszt a nyújtáshoz
5 dkg vaj
2 gerezd fokhagyma
A szűzpecsenyét előző este lehártyázom, sóval, durván őrölt borssal bedörzsölöm, vékonyan megkenem mustárral, leöntöm annyi olajjal, amennyi ellepi és a hűtőbe teszem. Felhasználás előtt kb. fél órával kiveszem, hogy szobahőmérsékletű hússal dolgozzak tovább.
Másnap a húst a pácból kiveszem, csíkokra vágom.
A szalonnát felcsíkozom, zsírját kiolvasztom, rádobom a felaprított hagymát és megpárolom. Ekkor a lángot a legerősebbre állítom, hozzáadom a húscsíkokat, és 2-3 percig pirítom. Beleteszem a nagyobb darabokra vágott gombát is, sózom, borsozom, kevés őrölt rozmaringgal ízesítem és addig főzöm, amíg a gomba leve elpárolog. Lekapom a tűzről, megszórom két kiskanál pirospaprikával, belekeverem a tejfölt, majd 2-3 perc alatt összeforralom.
A tésztához a tojást a liszttel összegyúrom – robotgép dagasztópálcája nagy segítség – és egy-két órán át a hűtőben pihentetem. Ezt követően tésztagéppel a lehető legvékonyabbra nyújtom. Ha frissen készül, feldarabolom tetszőleges alakzatokra – ahogy a csuszához kell- és bő, forrásban levő sós vízben kifőzöm. Leszűröm, a lábosban a vajat a felaprított fokhagymával felforrósítom, rádobom a tésztát, megforgatom, majd tálalom. Ha szárítani akarom a tésztát, előző este megcsinálom a nyújtást, majd lisztezett felületen a kapott csíkokat másnap reggelig szikkasztom. Én a konyhaszékek támláját is befogom, ott szárad a legszebben a tészta. A kiszáradt tésztát kézzel megropogtatom, a kapott csuszát a már ismertetett módon kifőzöm.
Az aprópecsenyét a fokhagymás csuszával tálalom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése