2010. június 10., csütörtök

Bolognai spagetti


Hozzávalók:
-40 dkg spagetti
-30 dkg száraz darált marhahús
-2-3 ek. olívaolaj
-2 gerezd zúzott fokhagyma
-1 közepes sárgarépa finomra reszelve
-pici darabka zellergumó szintén reszelve
-kb. 2 dl paradicsomlé (vagy kevesebb sűrített paradicsom)
-só, bors, oregánó,bazsalikom, kakukkfű, babérlevél
-reszelt sajt 10 dkg(legjobb a parmezán, ebből elég kevesebb is)

Az olajat megforrósítom és megpirítom rajta a fokhagymát. Sokáig semiképp, mert keserű lesz! Hozzáadom a darálthúst, és pár percig kevergetem. (Nem tévedés: én ebbe az ételbe nem teszek sosem vöröshagymát: szerintem elnyomná a mediterrán fűszerek meghatározó zamatát...)
A finomra reszelt répát és zellert is beleteszem, fűszerezem. (Én szívesebben használok friss fűszereket, egészen más az íze...Ma épp bazsalikom levelet és kakukkfüvet vágtam apróra)
Beleöntöm a paradicsomlevet, esetleg némi vizet is, hogy oda ne kapjon, majd ebben párolom puhára.
Eközben kifőzöm sós vízben a spagettit al dente, vagyis "fogkeményre".
A tésztát leszűröm, a főzővízből a benne lévő keményítő miatt néhány evőkanállal hozzáadok és 1-2 kanál olajat is öntök rá, összekeverem.

A forró tésztára halmozom a sugot, sajttal meghintve tálalom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ajánló

Related Posts with Thumbnails