2019. január 24., csütörtök

Marlenka házilag


Hozzávalók:

Karamell:
1 liter tej (sima dobozos tejből csináltam)
50 dkg kristálycukor
1 fél kávéskanál szódabikarbóna
1/2 üveg vaníliaaroma

Krém:
2 cs vaníliás pudingpor
7 dl tej
25 dkg margarin
15 dkg darált dió
az előzőleg elkészített karamell (kb 50 dkg)

Tészta:
45-50 dkg liszt
15 dkg porcukor
3 ek méz
10 dkg margarin
2 tojás
1 ek szódabikarbóna
1/2 ek 20 %-os ecet

Elkészítése:
Karamell:
Nagylángon állandó kevergetés mellett forraljuk fel a tej, cukor, szódabikarbóna és vaníliaaroma keverékét, majd vegyük kisebb lángra.
Főzés közben 10 percenként keverjük alaposan át, majd főzzük kellően sűrűre (ha szükséges akkor lángelosztót is tegyünk alá, hogy szép lassan forrjon és sűrűsödjön be). Kb 2 óra kell neki.
Amikor elkészült teljesen hűtsük ki mielőtt a krémhez kevernénk (érdemes előző nap megfőzni a karamellt, mert akkor lesz ideje kellően kihűlni és besűrűsödni).

Tészta:
Egy tálba tegyük bele a margarint, a mézet, a porcukrot és a kissé felvert egész tojásokat, majd vízgőz fölött, állandó kevergetés mellett olvasszuk fel. Amikor teljesen folyós, akkor vegyük le a tűzről és hűtsük éppen csak langyosra. (Én mikróba tettem a méz-margarin-porcukor keveréket. Amikor felolvadt, hozzákevertem a tojásokat.)

A szódabikarbónát keverjük össze az ecettel és pezsegtessük ki, majd keverjük a langyosra hűlt masszához. Ezután adjuk hozzá a lisztet, majd lisztezett felületen gyúrjuk össze a tésztát (ha túl lágy lenne akkor még egy kevés lisztet adjunk hozzá).

Az összegyúrt tésztát osszuk el hat egyenlő részre. Ezután egyesével enyhén lisztezett deszkán nyújtsuk ki. (Én félbevágott sütőpapírra tettem miután kinyújtottam, egymásra tettem őket papírostól- így kevesebb helyet foglaltak, majd egyesével tepsi hátulján megsütöttem. csak fogtam a papírral együtt, rátettem a tepsi hátuljára, és ment is be a sütőbe) 5-6 perc alatt megsültek a lapok, így gyorsan haladt a dolog.

A sütőből kivéve egy konyharuhára csúsztattam a lapokat. A papírt nem kellett feszegetni, húzgálni, nekem azonnal le jött róla a megsült lap.

Krém:
A pudingport keverjük simára egy kevés tejjel, majd keverjük hozzá a maradék meleg tejhez. Ezután állandó kevergetés mellett, főzzük pár perc alatt sűrűre. Végül hűtsük ki teljesen.
A margarint megolvasztottam mikróban, csak kicsit, hogy puha legyen. A teljesen kihűlt pudingba belekevertem, majd robotgéppel addig kevertem, még jó krémes nem lett. Ezután hozzákevertem a karamellt, majd a darált diót. A diót darálás előtt betettem kicsit a sütőbe a tésztalapok kisütése után. Picit megpörköltem, majd kihűtöttem és úgy daráltam le. Így sokkal finomabb ízt kaptam.

Összeállítás:
Egy teljesen kihűlt tésztalapot helyezzünk bele a tepsibe, majd ezután egyenletesen kenjük rá a krémet, majd fedjük be a következő lappal (ekkor óvatosan a tenyerünkkel nyomkodjuk le egy kicsit a ráhelyezett lapot). A maradék tésztalapokkal és a krémmel szintén így járjunk el.
Egy lapra kb 5 kanál krém jut.
A sütemény tetejére utoljára ráhelyezett lapot csak vékonyan kenjük meg a krémmel, majd szórjuk meg ízlés szerint darált dióval.

Ezután hagyjuk egy napig állni, hogy a tésztalapok megpuhuljanak és az ízek kellően összeérjenek.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ajánló

Related Posts with Thumbnails