2019. január 23., szerda

Millionaire’s shortbread


Hozzávalók:
A tésztához:
250 g sima liszt
75 g porcukor
175 g vaj

A krémhez:
100 g vaj
100 g cukor
400 g-os sűrített tej
1-2 kanál golden szirup

A tetejére:
200 g csokoládé

Elkészítés:
A tésztához keverjünk el egy tálba 250 g sima lisztet és 75 g porcukrot. "Dörzsöljünk el benne" 175 g puha vajat.
A keveréket addig gyúrjuk, amíg tésztát nem képez, majd nyomkodjuk bele egy sütőpapírral bélelt tepsi aljába.
A villával szurkáljuk meg a tésztát, és süssük 20 percig: Figyeljünk rá, mert könnyen odaég. Hagyjuk kihűlni a tepsiben.

A krémhez a vajat, cukrot, sűrített tejet egy lábasban óvatosan melegítsünk fel, amíg a cukor fel nem oldódik. Adjuk hozzá a golden szirupot.
Forraljuk, és egész idő alatt kevergessük, majd csökkentjük a hőt, és óvatosan, lassan keverjük, kb. 5-10 percig, amíg be nem sűrűsödik. Ne főzzük túl, mert kicsapódik a vaj. Öntsük a tésztára, és hagyjuk kihűlni.

A tetejére 200 g tejcsokoládét olvasszunk fel gőz fölött. Öntsük a hideg karamellás krémre, és hagyjuk állni. Apró négyzetekre vágjuk fel.

Golden szirup elkészítése:
Hozzávalók: 1 bögre cukor, kb 0,5 dl víz,1 vastagabbra vágott citromkarika
A cukrot egy lábasban világosbarnára karamellizáljuk, hozzáöntjük a vizet, és betetesszük a citromkarikát. Kb 40 percig főzzük. Be fog sűrűsüdni.
Kis befőttes üvegbe öntöttem. Ha kihűl begkeményedik teljesen, de meleg hatására ismét folyni fog. Az állaga kb olyan mintha méz lenne. (...és borzasztóan ragad!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ajánló

Related Posts with Thumbnails