2019. január 23., szerda
Millionaire’s shortbread
Hozzávalók:
A tésztához:
250 g sima liszt
75 g porcukor
175 g vaj
A krémhez:
100 g vaj
100 g cukor
400 g-os sűrített tej
1-2 kanál golden szirup
A tetejére:
200 g csokoládé
Elkészítés:
A tésztához keverjünk el egy tálba 250 g sima lisztet és 75 g porcukrot. "Dörzsöljünk el benne" 175 g puha vajat.
A keveréket addig gyúrjuk, amíg tésztát nem képez, majd nyomkodjuk bele egy sütőpapírral bélelt tepsi aljába.
A villával szurkáljuk meg a tésztát, és süssük 20 percig: Figyeljünk rá, mert könnyen odaég. Hagyjuk kihűlni a tepsiben.
A krémhez a vajat, cukrot, sűrített tejet egy lábasban óvatosan melegítsünk fel, amíg a cukor fel nem oldódik. Adjuk hozzá a golden szirupot.
Forraljuk, és egész idő alatt kevergessük, majd csökkentjük a hőt, és óvatosan, lassan keverjük, kb. 5-10 percig, amíg be nem sűrűsödik. Ne főzzük túl, mert kicsapódik a vaj. Öntsük a tésztára, és hagyjuk kihűlni.
A tetejére 200 g tejcsokoládét olvasszunk fel gőz fölött. Öntsük a hideg karamellás krémre, és hagyjuk állni. Apró négyzetekre vágjuk fel.
Golden szirup elkészítése:
Hozzávalók: 1 bögre cukor, kb 0,5 dl víz,1 vastagabbra vágott citromkarika
A cukrot egy lábasban világosbarnára karamellizáljuk, hozzáöntjük a vizet, és betetesszük a citromkarikát. Kb 40 percig főzzük. Be fog sűrűsüdni.
Kis befőttes üvegbe öntöttem. Ha kihűl begkeményedik teljesen, de meleg hatására ismét folyni fog. Az állaga kb olyan mintha méz lenne. (...és borzasztóan ragad!)
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése