2018. február 4., vasárnap

Magdi néni Becsvölgyei szalagos fánkja


Hozzávalók:
8 dl tej (ha van házi tej, ha nincs, magasabb zsírtartalmú a jó)
2 k kristálycukor
1 kg finomliszt
3 dkg élesztő
1 csapott k só
1 egész tojás
1 k olaj
1 kiskanál rum vagy rumaroma
formáláshoz liszt
sütéshez bő olaj
tálaláskor porcukor, lekvár

Elkészítés:
Fél liter tejet meglangyosítunk 1 kanál cukorral,majd belemorzsoljuk az élesztőt, és megfuttatjuk.
A lisztet beleszitáljuk egy tálba (így levegősebb lesz).
Rászórjuk a másik kanál cukrot, a sót, az egész tojást, a felfuttatott élesztős tejet, és1 kiskanál rumot.
Elkezdjük kidolgozni, és fokozatosan hozzáadjuk a maradék langyos tejet és az étolajat. (Én robotgép dagasztó lapátjával csináltam, se túl lágy, se túl kemény tészta legyen).
A kidolgozott tésztát hagyjuk duplájára kelni meleg helyen.
Majd jól meglisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, és egymástól távolabb hagyjuk fél órát kelni letakarva. (Én ásványvizes flakont vágtam félbe, és azzal szaggattam.)
Ha megkelt, jó bő olajban kisütjük. Az olaj legyen kellően meleg, egy pici darabbal meg lehet próbálni. A tészta közepébe egy kis mélyedést nyomunk, és a felső felével rakjuk az olajba (nem kell fedő), ha megsült az egyik fele, megfordítjuk.
Papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön, bár ez a tészta nem lesz olajos.
Porcukorral és baracklekvárral tálaljuk.
Ebből a mennyiségből 26-30 db lesz, ki mekkorára szaggatja.

Forrás: facebook - Sütés-főzés oldal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ajánló

Related Posts with Thumbnails