2010. november 3., szerda

Gombás bolognai


- 400g sertés comb darálva (lehet pulyka is)
– 2-3 ujjnyi szalonna
– 1 nagy fej hagyma
– 1 paprika
– 1 paradicsom
– 5-6 gerezd fokhagyma
– bors
– pirospaprika
– só
– majoránna
– oregano
– 4 kis paradicsompüré vagy 2 nagy
– ízlés szerinti cukor
– 6-7 fej nagyobb gomba
– 500g tészta (mi a pennét szeretjük)

A kockákra vágott szalonnát süssük zsírjára, majd adjuk hozzá az apróra szelt hagymát, paprikát, paradicsomot és 1-2 fej fokhagymát. Dinszteljük készre, majd szórjuk meg majoránnával, borssal, pirospaprikával és öntsük fel vízzel, vagy alaplével, hogy a pirospaprika ne égjen oda. Hagyjuk rotyogni vagy öt percet. Utána jöhet a darált hús, oregáno, só vagy ételízesítő, maradék préselt fokhagyma és majdnem készre főzzük.
Mielőtt elkészülne a hús, kb. tíz perccel előtte, adjuk hozzá a felszeletelt gombát. Amikor összefőttek jöhet a paradicsom püré és ízlés szerinti cukor. VIGYÁZZ innen már nagyon könnyen leég és fröcsköl. Elég kb. 5 perc és kész. Az a lényeg, hogy a végén ne maradjon leveses, hanem sűrű szaftos állagot kapjon. És figyelem a gomba levet fog ereszteni ezt is bele kell számolni.
A cukrot a paradicsom savassága miatt kell. Ezzel kompenzáljuk, hogy ne legyen annyira intenzív. Mi jobban szeretjük, már alapjáraton összekeverni a szószt a tésztával, hogy jól átjárja az íz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ajánló

Related Posts with Thumbnails