2012. június 20., szerda

Ananászos karamellás sütemény



Hozzávalók: 6 személyre, 1 kisebb ananász, 10 dkg kristálycukor, 2 tojás, 10 dkg porcukor, 10 dkg vaj, 10 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő .

Elkészítés: Egy kisebb edényben kis lángon olvasszuk meg a kristálycukrot. Amikor szép sötét aranyszínű, csorgassuk egy magasabb peremű, kerek tortaforma oldalára és aljára. Forgassuk meg a formát úgy, hogy a karamell mindenhol egyenletesen vonja be, majd tegyük félre, amíg megdermed.

Az ananászt gondosan hámozzuk meg, és vágjuk körülbelül 1 cm vastag karikákra. A középső, fás részt távolítsuk el, és minden szeletet vágjunk négyfelé. Helyezzük a gyümölcsöt a karamellel kikent formába. Melegítsük a sütőt 180 C-ra. A tésztához keverjük habosra a vajat egy tálban, öntsük hozzá a porcukrot, és keverjük addig, míg egyenletes, krémes állagú lesz. Ezután adjuk hozzá egyenként a tojásokat. Az élesztőt morzsoljuk a liszthez, és apránként keverjük ezt is a cukros tojáshoz. Az ananász szeletelésekor leesett kisebb darabokat is beleforgathatjuk. Öntsük a tésztát az ananász tetejére a formába, és közepesen meleg sütőben körülbelül 30 perc alatt süssük meg. A sütés vége felé egy hústűt vagy éles kést beleszúrva ellenőrizzük, hogy átsült-e a tészta. Akkor jó, ha szárazon húzzuk ki. A kész süteményt borítsuk egy szép tálalótálra.

Változatok: Egyszerűbben - Karamell nélkül is készíthetjük, ebben az esetben a tésztát kivajazott- lisztezett formába öntsük. Szinte bármilyen gyümölcsöt tehetünk bele: almát, körtét, barackot, cseresznyét, stb.

Tipp: Még finomabb lesz a süteményünk, ha a karamellhez egy kis pohár rumot is keverünk.

Könnyebben kivághatjuk az ananászszeletek közepéről a fás részt almamagozóval. Gazdagíthatjuk a tésztát apróra vágott cukrozott gyümölccsel vagy csokoládédarabkákkal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ajánló

Related Posts with Thumbnails