2010. október 1., péntek

Házi túrós lepény


Hozzávalók egy 20 x 20 cm-es tepsihez:

A tésztához
20 dkg liszt
6 dkg vaj
2 dkg élesztő
Kb. 2 dl tej
1 kockacukor

A töltelékhez:
1 kg túró
2 evőkanál liszt
2 tojás
1 teáskanál só

A tetejére:
1 pohár tejföl
1 tojás
1 evőkanál kristálycukor
1 csapott teáskanál só

A tejet meglangyosítjuk, feloldjuk benne a kockacukrot és az élesztőt. Amíg az élesztő felfut, megolvasztjuk a vajat, és kis részével kikenjük a tepsit. A lisztet nagy tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, és a felfutott élesztőt. Összegyúrjuk, ha szükséges teszünk még hozzá tejet. Hozzáöntjük az olvasztott vajat is, és addig dagasztjuk, míg az edénytől, és a kezünktől is elválik a tészta. Letakarjuk a tálat egy konyharuhával, és a tésztát csak addig kelesztjük, amíg elkészítjük a tölteléket. A túrót összegyúrjuk a liszttel, sóval és a két tojással. A tésztát a tepsire nyomkodjuk, nem szükséges külön kinyújtani. A tetejére símítjuk egyenletesen a tölteléket, úgy hogy a széleken kicsit kilátsszon a tészta. A tejfölt összekeverjük a tojással, és a cukorral. Ezt a masszát a túró tetejére kenjük, és a lepényt 200 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, míg a teteje szép színű nem lesz. Langyosan szeleteljük nagy kockákra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ajánló

Related Posts with Thumbnails