2010. október 1., péntek

Lekváros linzer


Hozzávalók kb. 20 darabhoz:

10 dkg porcukor
20 dkg vaj
30 dkg liszt
1 csomag vaníliás cukor
fél citrom reszelt héja
1 tojás szétválasztva
5 dkg dió darálva
baracklekvár

A puha vajat összemorzsoljuk a liszttel. Belekeverjük a porcukrot, a citromhéjat és a tojássárgát. Éppen csak összeállítjuk, nem kell gyúrni. Folpackba csomagolva legalább fél órára hűtőbe tesszük. Maradhat tovább is (nálam például vasárnaptól szerdáig), de vegyük ki jóval a felhasználás előtt. Nem baj, ha szobahőmérsékletű lesz, csak a kézmelegről kell visszahűlnie. Jól meglisztezett deszkán kinyújtjuk, és a felét kiszaggatjuk. Nekem van egy kb. 8 cm átmérőjű cakkos szélű szaggatóm, sőt egy olyan is volt, aminek a közepében lyuk volt, de az elveszett. A kiszaggatott darabokat sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük. A megmaradt tésztát megkenjük az enyhén felvert tojásfehérjével és megszórjuk a darált dióval. Ezt is kiszaggatjuk. Ha megtaláltuk a lyukas szaggatót, akkor azzal, ha nem, akkor keressünk valami kicsi kiszúrót, amivel a diós darabok közepére egy lyukat vágunk. A leeső széleket újra összeállítjuk és a fentiek szerint járunk el. 175 fokos sütőben éppen csak addig sütjük, amíg egy kis színt kap. Hagyjuk teljesen kihűlni, és egy sima és egy diós darabot baracklekvárral összeragasztunk.Igazán két nap múlva kezd jó lenni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ajánló

Related Posts with Thumbnails