2010. június 24., csütörtök

Cseresznyés tiroli rétes


Hozzávalók:

tészta:

35 dkg BL 80 kenyérliszt
1 teáskanál só
1 púpos evőkanál cukor
25 dkg hideg vaj
60 ml meleg víz
125 ml tej
1 nagy tojás
15 g friss élesztő / 7g porélesztő
töltelék:

1 kg cseresznye kimagozva
3 nagy tojásfehérje
10 dkg cukor
15 dkg dió durvára darálva
negyed teáskanál őrölt fahéj
tetejére kenni: 3 tojássárga pici vízzel keverve

A tésztához a tejet, vizet, tojást, élesztőt elkeverjük egy magasfalú tálban. A lisztet, sót, cukrot összekeverjük és a késes robotgépben két részletben összeforgatjuk a hozzákockázott hideg vajjal. Éppen csak annyira, hogy kb. 1 cm-es vajdarabok maradjanak benne. A tojásos keverékhez adjuk és egy villával nagyjából elkeverjük. Fóliával letakarva egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
Másnap erősen lisztezett deszkára borítjuk, 50 X 50 cm-es lapot nyújtunk belőle, gondolatban harmadoljuk, a felső harmadot a középsőre hajtjuk, az alsót pedig erre. A hosszú lap mindkét végét visszahajtjuk középvonalig, majd összecsukjuk, mint egy könyvet. A zárt "gerinc" a bal oldalon van.
Megint kinyújtjuk és ugyanígy hajtogatjuk még kétszer. Fóliában a hűtőbe tesszük 30 percre.
Ezalatt kimagozzuk a cseresznyét. A 3 tojásfehérjét robotgéppel kemény habbá verjük, kanalanként hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat is. Végül a diót kanállal belekeverjük.
A tésztát három részre osztjuk és egyenként kb. 30 X 30 cm-es lapra nyújtjuk. A két szélét bevágjuk csíkokra, középre halmozzuk a diós hab 1/3-át, megszórjuk a cseresznye harmadával és beborítjuk a tésztacsíkokkal. Felváltva egyet jobbról, egyet balról veszünk, középen keresztezve őket.
Sütőpapíros tepsibe tesszük a három rudat, lekenjük a tojássárgával és előmelegített sütőben 200 fokon kb. 20-25 perc alatt megsütjük.
A nyers vajastészta súlya kb. 95 dkg, ha valaki készen vett élesztős-vajas tésztával készítené, akkor ezzel egyező súlyú tésztát vegyen.

A tészta forrása Nigella Lawson.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ajánló

Related Posts with Thumbnails