2010. június 24., csütörtök

Pekingi leves


Hozzávalók:
1 csomag leveszöldség
10 dkg üvegtészta
30 dkg kacsamell
1 hagyma
1 gerezd fokhagyma
½ üveg bébikukorica
½ póréhagyma
2-3 ek (édes-savanyú) chiliszósz
2-3 ek szójaszósz
4 ek olaj
só, bors

Elkészítés:
1. A leveszöldségből készítsünk kb. 1,5 liter zöldséglevest. Amíg a leves fő, készítsük elő a „levesbevalót”.
2. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A kacsamell bőrét szedjük le. A húst mossuk meg és töröljük szárazra. Egy serpenyőben forrósítsunk meg 2 ek olajat, a kacsamell mindkét oldalát süssük meg az olajban, majd tegyük a sütőbe kb. 15 percre.
3. A bébikukoricát csepegtessük le, vágjuk hosszában, majd keresztben is ketté. A póréhagymát karikázzuk fel. Az üvegtésztát forró vízben főzzük 2-3 percig, öblítsük és csepegtessük le. A hagymát és a fokhagymát pucoljuk meg és vágjuk apróra.
4. Egy lábasban a maradék olajon dinszteljük meg a hagymát, fokhagymát, póréhagymát és adjuk hozzá a kukoricát. A kész zöldséglevest szűrjük le, és adjuk a hagymás alaphoz, főzzük kb. 5 percig. Ízesítsük a levest chiliszósszal, szójaszósszal, és borssal.
5. A kacsamellet vágjuk vékony csíkokra. Az üvegtésztát (vágjuk esetleg nagyobb darabokra) a hússal együtt adjuk a leveshez. 2-3 perc melegítés után tálaljuk.

Megjegyzés:
- A levest gazdagíthatjuk shiitake gombával, sárgarépával is. A póréhagyma másik felét felhasználhatjuk a zöldségleves készítéséhez. Az ételt persze készíthetjük instant zöldséglevessel is, de!!! Ha párhuzamosan dolgozunk, azaz először feltesszük a levest, és közben előkészítjük a többi hozzávalót, nem veszítünk időt és mégis saját alaplevessel dolgozhatunk. Megéri!
- Sóval csak óvatosan, a szójaszósz is sós.
- Ízlés szerint a kacsamell rövidebb, de valamivel hosszabb ideig is süthető. Praktikus olyan serpenyőben elősütni, amely utána a sütőbe is átrakható.
- A pekingi leves kiadós (fenti adag 4 fős), előre is elkészíthető. Ha marad az üvegtésztából, készítsünk belőle a leveshez ropogós tésztatáskákat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ajánló

Related Posts with Thumbnails