2010. június 24., csütörtök

Szecsuáni csípős-savanyú leves


Hozzávalók:
Zúzott erős paprika (az Erős Pista megfelel))
Napraforgóolaj
Fokhagyma (2-3 gerezd)
Bors (őrölt – fehér/fekete is jó)

Étkezési keményítő (kínai, de jó a kukorica, burgnyakeményítő is)
1 tojás
Sárgarépa
Fafüle gomba
Tofu
Bambusz
Szójabab-csíra
Füstölt/ sült/ főtt hús (lehetőleg kacsamell)
Víz
Ecet (10%-os a legjobb)
Na-glutamát (kínai só)

Elkészítés:
1. Felaprítjuk egészen kis darabokra (kb. 3x3x3mm) a fokhagymát, sárgarépát, beáztatott fafül gombát, a tofut és a húst.
2. Villával felverjük enyhén a tojást.
3. Feloldunk körülbelül 2 evőkanál keményítőt legalább háromszor annyi vízben.
4. Felforrósítjuk a wokot (hogy az esetlegesen benne maradt víz elpárologjon), beleöntjük a NAPRAFORGÓOLAJAT (kb. 4 cl). Ebben az esetben elég enyhén felforralni az olajt, az extrém hőfok veszélyes lehet.
5. Beleöntjük a nem túlforró olajba az Erős Pistát és a fokhagymát. Enyhén átsütjük (gyors folyamat, a fokhagyma könnyen eléghet!). Ezt a keveréket kiöntjük egy tányérba.
6. Elmossuk a wokot.
7. vizet forralunk a wokban.
8. A forró, de még nem zubogó vízbe beleöntjük a felaprított sárgarépát, a fafüle gombát, a bambuszt, a tofut (ezt el is hagyhatjuk) és a húst. Néhány percig (kb. 3 perc) kevergetjük. Közben sózzuk, borsozzuk, de mindig csak „keveset”.
9. Lassan hozzáadagoljuk a vízben feloldott keményítőt, majd egy csipet Na-glutatmátot.
10. Belekeverjük a felvert tojást közben Gyorsan, körkörösen kavargatjuk, hogy a tojás szép, hosszúkás legyen, ne pedig darabos.
11. A levest hozzáadjuk az erőspaprika-fokhagyma-olaj trióból.
12. Általában a végén kerül bele az ecet, ízlés szerint.

Megjegyzés:
- A leveshez teteszőleges húst használhatunk.
- A szárított fafüle gombát vízbe kell áztatni kb. 15 percig, mielőtt bármilyen akcióba lendülnénk vele.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ajánló

Related Posts with Thumbnails