2010. június 24., csütörtök

Lepénykenyér


Hozzávalók kb. 20 kenyérhez:
45 dkg liszt,
3,5 dl natúr joghurt,
3 dkg vaj,
só,
7 g szárított élesztő,
liszt a nyújtáshoz

1. Keverjük össze a kenyér összes hozzávalóját. Adjunk hozzá annyi meleg vizet, hogy gyúrható tésztát kapjunk (keményebbet, mint a pizzatészta)
2. Kelesszük minimum 1 órán át (de inkább több)
3. Forrósítsunk fel egy teflonserpenyőt. A tésztából szedjünk le egy kis gombócnyit, nyújtsuk ki egészen vékonyra (sok lisztet kell használni a nyújtáshoz)
4. Nagy lángon süssük meg az egyik oldalát, szépen fel fog hólyagosodni, majd fordítsuk meg. A két oldal sütése kb. 1 perc vagy annál is kevesebb

Tökéletes állagú, puha, könnyű, foszlós, ideális nyári kenyér, az a fajta, amelyik nem keményedik meg ha kihűlt. Ideális kísérő szószokhoz, salátákhoz, sonkához, bogyóhoz, húsokhoz. A kisütése is gyors, hamarabb elkészül, mint a palacsinta. A recept eredetileg 1 óra kelesztést írt (én 3 órát hagytam neki), így akkor is jó lehet, ha hirtelen jut eszünkbe, nincs semmi kenyerünk otthon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ajánló

Related Posts with Thumbnails