2010. június 10., csütörtök

Almás-fahéjas kalács


Hozzávalók:

70 dkg finomliszt
1 teáskanál fahéj
15 dkg porcukor
csipet só
2 tojás
3 dkg friss élesztő
1 teáskanál vaníliakivonat
1 citrom reszelt héja
80 ml joghurt
30 dkg reszelt alma citromlével meglocsolva

kenni kb. 5-8 dkg olvasztott vaj

tetejére: 1 tojás sárgája

A hozzávalókból géppel tésztát dagasztok, ha nagyon ragacsos lenne, teszek még lisztet hozzá.

Letakarva hagyom duplára kelni. 2 felé veszem, egyenként kinyújtom, megkenem olvasztott vajjal vékonyan és feltekerem. A két részt összefonom és a sütőpapírral bélelt nagy kihúzós dobozformába teszem.

Hagyom duplára kelni, megkenem a tojássárgával és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 45 perc alatt megsütöm. Ha a teteje nagyon barnulna, letakarom egy darab alufóliával.

Ha valakinek csak kisebb dobozformája van, akkor ez az adag tészta két formában fér el. Ebben az esetben 4 felé osztom a tésztát és két kalács lesz belőle. A sütési idő rövidül, elég kb. 30-35 perc. Készülhet muffinformában is, akkor 24 kis golyót formázok a tésztából.

Nagyon finom szaftos, illatos kalács lesz belőle, kerülhet bele aszalt áfonya illetve mazsola is, ha valaki szereti. Ezeket a vajas kenés után szórom a tésztára, így tekerem fel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ajánló

Related Posts with Thumbnails