
Hozzávalók : 10 darab nagy gombóchoz
50 dkg liszt
3 evőkanál porcukor
5 dkg vaj (vagy 50 ml olaj)
1 teáskanál vaníliakivonat
1 citrom reszelt héja
1 tojás
250 ml tej
3 dkg élesztő
töltelék: sűrű szatmári szilvalekvár
vaníliasodóhoz:
4 tojás sárgája
1 ek.étkezési keményítő
10 dkg cukor
4 dl tej
2 dl tejszín
1 rúd vanília
tetejére: cukros darált mák
A tésztához valókat a gép megdagasztja, ha kell, mehet még bele 2-3 evőkanál tej, ne legyen kemény a tészta. Hagyom duplájára kelni.
Ezalatt elkészítem a sodót: a tojássárgákat a cukorral, keményítővel, vaníliarúd belsejével kikeverem, beleöntöm a tejet, tejszínt és kézi habverővel keverve kis lángon besűrítem.
Ha gyorsan akarom kihűteni, akkor az állványos robotgép táljába öntöm és a habverőt kettes fokozatra kapcsolva hagyom, hogy keverje.
A megkelt tésztából lisztezett deszkán kb. 8 cm átmérőjű hengert formálok és 10 szeletre vágom.
Minden kört kissé ellapítok a kezemmel, közepébe egy jó púpos evőkanál szilvalekvárt teszek és gombóccá formázom. Az összecsippentett felével lefelé tálcára teszem őket.
Innen több lehetőség van, ha van párolóbetétes lábasom, akkor az alsóba vizet forralok, a betétet vékonyan megolajozom és erre mennek a gombócok, (szintén körbeolajozva) tetejére pedig a fedő.
Ha nincs ilyen, akkor egy nagy lábosba vizet öntök a feléig, a tetejére ráfeszítek egy vászon darabot és jó erősen lekötöm körben egy spárgával. Erre fognak kerülni a beolajozott gombócok, a tetejére pedig egy másik ugyanakkora lábos fedőként. Lehet használni a fedeles bambusz gőzölőt is erre a célra.
Egy adag gombóc 15-20 percig gőzölődjön, ezalatt tilos a fedőt emelgetni! Utána leveszem a fedőt, egy lapáttal tálra emelem a gombócokat és olvasztott vajjal megkenem.
Tálaláskor vaníliasodó és cukros darált mák jár hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése