
Hozzávalók:
125 g méz
125 g margarin
3 tojás
1 citrom
250 g porcukor
250 g finomliszt
250 g teljes kiőrlésű rozsliszt
1 kávéskanál szódabikarbóna
csipet só
összesen kb. 3 mokkáskanál fűszer: mézeskalács-keverék, fahéj, szegfűszeg, gyömbér, ánizs, narancshéj... ízlés szerint
Először a mézet a margarinnal jól összemelegítem, félreteszem hűlni (ilyenkor hidegben gyorsan megy a kinti levegőn, 2-3X átkeverve).
Egy kisebb tálban összekeverem a kétfajta lisztet, a sót, a szódabikarbónát, a mézes fűszereket, a citrom lereszelt héját.
A tojásokat a porcukorral robotgéppel összekeverem, majd hozzáöntök 2 evőkanál citromlevet, azzal tovább keverem. Beleteszem a már kihűlt mézes margarint, majd apródonként a lisztes keveréket is, alaposan eldolgozom. Folpackkal letakarom, hűtőbe teszem 6-8 órára, de akár napokra is ottmaradhat.
Amikor előveszem, kb. ötödét kiveszem, lisztes deszkán átgyúrom, gondosan átlisztezem a deszkát újra, és kicsit a tetejét is lisztezve kinyújtom kb. 2 mm vastagságúra. Kiszúrok belőle tetszőleges alakokat, a maradékot összegyúrva visszateszem a hűtőbe. Így járok el az egész tésztával. Gyorsan lehet vele haladni, ha jó hideg a tészta. A végén összegyúrom a maradékokat, itt már jobb, ha olyan a forma, aminél kevés maradék tésztával számolhatunk (én a háromszög formát preferálom ilyenkor).
200 fokos légkeveréses sütőben kb. 5-6 perc alatt sül meg egy tepsinyi. Figyelni kell, nehogy megégjen, ha túl erős a sütő, akkor inkább 180 fokra állítsuk!
Én úgy szoktam csinálni, hogy előveszek 5-6 sütőpapírt, van 3 tepsim, először a sütőpapíros tepsiket töltöm meg, utána simán ráteszem csak a papírra. Amikor leborítottuk a kész sütit a tepsiről, akkor a sütőpapíros adagokat egy határozott mozdulattal rá lehet húzni a tepsire, mehet nemsokára a sütőbe. Ez azért jó, mert akkor folyamatosan egymás után lehet sütni a sütiket, nincs üresjárat közben. Ha valaki olyan szerencsés, hogy van mellette egy kukta, akkor enélkül is gyorsan halad munka:)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése