2010. június 11., péntek
Vajkaramella
Hozzávalók 1 adaghoz (kb. 40 db kocka):
250 ml tejszín,
250 g cukor (én nádcukrot használtam),
6 dkg vaj,
1 csomag vaníliás cukor (ez ki is hagyható),
6 dkg méz (1 nagy ek kb. jól belemártva a mézes csuporba),
3 csipet só
Tegyük az összes hozzávalót egy gyorsforralóba.
Kezdjük el melegíteni, majd közepes lángon forralni.
Közben készítsünk magunk mellé egy jégkockákkal teli hideg vizes edényt.
Valamint egy kb. 25x15 cm méretű dobozkát (pl. tuppert), sütőpapírral kibélelve, amit vékonyan kivajazunk.
A masszát forrás utántól számítva kb. 25 percig kell folyamatosan kevergetve főzni.
A massza rotyog, ezért vigyázni kell, nehogy valami konyhai baleset történjen a készítése közben. A folyamatos kevergetéssel ezek megelőzhetők.
Egy idő után azt lehet észrevenni, hogy a massza tetején kezd halvány karamell színű elszíneződés látszani.
A vajkaramella készítése abban különbözik a sima karamell készítésétől, hogy ebben az esetben a tejtermékek tejcukor tartalmát kell kiolvasztani, azaz karamellizálni. Ez jóval több időt vesz igénybe, mint a hagyományos karamell készítése.
Nekem kb. 20 perc után elkezdett a massza láthatóan és érezhetően besűrűsödni. Kicsit nyúlóssá, ragacsossá vált.
A hideg, jeges vízbe időnként cseppentettem egy csepp masszát, ezzel lehet ugyanis ellenőrizni, hogy megfelelő-e már.
Szólj hozzá!
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése