
Hozzávalók:
kb. 80 dkg-os kelkáposzta
50 dkg darált hús - az enyém sertéshús volt
2 nagyobb hagyma
1 nagyobb zöldpaprika - jó, ha színes -, vagy némi paprikakrém / jó bele az édeskés íze miatt
6 közepes krumpli
só, bors, őrölt római kömény
olaj a pároláshoz
3 dkg vaj
3 dkg liszt
5 dl tej
1 tojás
5 dkg reszelt sajt
Mindkét hagymát és a paprikát apróra vágtam. A krumplikat megpucoltam és kockákra vágtam, sós vízben roppanósra főztem, leszűrtem. A kelkáposztát vékony csíkokra vágtam.
Olajon az egyik hagymát üvegesre pároltam, beletettem a húst, fehéredésig sütöttem. Sóztam, borsoztam, fél mokkáskanál római köményt hintettem rá és fedő alatt puhára pároltam az egészet.
Közben egy másik edényben a másik hagymát megpároltam, rádobtam a kelkáposztát és a paprikát, összepirítottam, sóztam, borsoztam, ezt is fél mokkáskanál római köménnyel szórtam meg, lefedtem, kb. 10 percig puhítottam. Ha paprikakrémet használunk, a sózással vigyázni kell.
Besamelt főztem a 2. csoportban található összetevőkből. A felforrósított vajon a lisztet megfuttattam, míg elkezdett habzani. Közben a tejet megmelegítettem és kézi habverő buzgó használata mellett a liszthez öntöttem, addig melegítettem az egészet a sajttal, míg besűrűsödött. Hűlni tettem a hidegre, mikor langyosra hűlt, a habverővel hozzákavartam a tojást.
Egy tepsi aljára öntöttem a húsos keveréket, utána a krumplit, ezekre rásimítottam a káposztás elegyet. Ráöntöttem a besamelt, sütőbe tettem, kb. 35 perc alatt 200 fokon pirosra sütöttem.
Kicsit hasonlít a rakott kelhez, de mégis más az összhatás. Ha valaki nem szereti a római köményt, akkor kevés normál őrölt kömény mellett én 1-1 teáskanál majorannára szavaznék.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése