2010. június 10., csütörtök

Mézeskalács


Hozzávalók:

25 dkg méz
25 dkg vaj
6 tojás
40 dkg porcukor
2 tk.szódabikarbóna
1 zacskó Kotányi mézesfűszerkeverék
reszelt citrom és narancshéj ízlés szerint
4 ek.citromlé
1 kg liszt (lehet belőle valamennyi teljeskiőrlésű)

Íróka: 1 tojásfehérje, kb. 20-25 dkg porcukor

A mézet a vajjal kis lángon felmelegítem, hűlni hagyom. A tojásokat a cukorral, szódabikarbónával, fűszerekkel, reszelt héjakkal és a citromlével összekeverem a robotgéppel.

Felváltva adom hozzá a mézes vajat és a lisztet. A tészta szinte kenődik, de így jó!

A tálat lefedem és egy éjszakára hűtőbe teszem. Másnap kiszakítok belőle egy kisebb adagot és lisztezett deszkán kb. 3 mm vékonyra nyújtom, kiszúrom a formákkal és sütőpapíros tepsire teszem nem túl közel egymáshoz.

Előmelegített sütőben 175 fokon kb. 10 percig sül. Ha a teteje tapintásra már nem horpad be, és szép halvány mézszínűek, akkor jó.

Ha kihűltek, lehet írókázni őket. Ehhez a fehérjét elkezdem habbá verni és lassan adagolom hozzá a kétszer átszitált porcukrot, akkor jó, ha egy fogpiszkálóval csíkot húzok a kézfejemre és az nem folyik szét.

Valószínű, hogy nem kell az összes cukor, ez a tojás nagyságától függ, lényeg, hogy ne legyen túl sűrű sem.

Egy zacskóba kanalazom, a tetejét összecsavarom és az egyik sarkára nagyon pici lukat vágok, így szép vékonyan lehet vele írni.

Ha nem akarom cifrázni, akkor dió nagyságú gombócokat formázok lisztes kézzel, ezeket kb. 12 percig sütöm, így olyan igazi, félgömb alakú puszedli formájuk lesz.

Lehet csokival bevonni, magokkal díszíteni, stb...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ajánló

Related Posts with Thumbnails