
Tészta:
-3 dl langyos víz
-2 ek. olívaolaj
-csipet só
-50 dkg finomliszt
-2 dkg élesztő (friss)
-1 kk. cukor
Ebben a sorrendben kerülnek be a tészta hozzávalói a kenyérsütőgépbe dagasztás-kelesztésre.
Ezalatt megfőzöm a paradicsomszószt:
Paradicsomszósz: (1 tepsi pizzára)
-1 doboz olasz darabos paradicsomkonzerv
-kevés olaj, vöröshagyma és fokhagyma
-bazsalikom, oregánó,só, bors, cukor
Az olajon megpárolom a fél vöröshagymát apróra vágva és 2 gerezd fokhagymát. Erre öntöm rá a paradicsomkonzervet és sűrűre főzöm kevés vízzel, hogy ne fröcsögjön. Közben hozzáadom a fűszereket, sót, és annyi cukrot, hogy a paradicsom savanyúságát tompítsa. A végén botmixerrel turmixolom.
Fehérszósz: (1 kisebb, kör alakú pizzára)
-fél pohár tejföl
-10 dkg Philadelphia krémsajt vagy mascarpone
-só, ízlés szerint fokhagyma
Feltét:
-15-20 dkg sonka
-1 kis kukoricakonzerv leszűrve
-15 dkg kolbász
-jó maroknyi olajbogyó kettévagdalva
-10 dkg pizza-mozarella sajt reszelve
-10 dkg trappista sajt reszelve
-maroknyi medvehagyma vagy spenótlevél
Ha letelt 1 óra, a tésztát kiveszem, lisztezett deszkán átgyúrom és elosztom 1/3 -2/3 arányban. A nagyobbikat a gáztepsinek nevezett nagy méretű tepsiben sütőpapíron kinyújtom, a kisebbel egy kör alakú pizzasütő lapon teszem ugyanezt.
Ekkor még fél órát hagytam kelni. Közben a sütőt előmelegítettem légkeverésen 180 fokra (amúgy lehet 190 is)
A nagyobbikat a paradicsomos mártással kentem meg, a kicsire került a fehér szósz. A feltét most ugyanaz volt mindkettőnél: fele-fele arányban készült sonkás-kukoricás és kolbászos -olajbogyós változat, de a kisebb pizzánál ezt megspékeltem némi leforrázott és felaprított medvehagymával.
( Mivel ez régebben készült, félő, már nemigen van medvehagyma- én spenóttal helyettesíteném kevés fokhagymán előzetesen átfuttatva)
A tetejét mindkettőnek bőségesen megszórtam reszeltsajttal.
Az előmelegített sütőben 20-25 perc alatt gyönyörű pirosra sütöttem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése