2010. június 9., szerda

Szilvalekváros csiga


Hozzávalók:

50 dkg sima liszt + 10 dkg rétesliszt
2,5 dkg friss élesztő
2 dl langyos tej
0,5 dl tejszín
2 tojássárgája
60 ml olaj
6 dkg cukor
1 lapos mokkáskanál só

A töltelékhez:

30 dkg házi sűrű szilvalekvár
4 dkg étcsoki reszelve
kevés őrölt szegfűszeg

A locsoláshoz:

fél dl meleg tej + 1 kávéskanál vaníliás cukor


Az élesztőt 1 dl 1 kávéskanál cukrot tartalmazó tejben felfuttattam.
Közben összekevertem a liszteket, a cukrot, a sót, krátert képeztem a közepén, beleöntöttem az élesztős tejet. Ráöntöttem a többi tejet, a tejszínt és a tojássárgákat és robotgéppel összedolgoztattam. Végül belekerült apránként az olaj is, alaposan megdolgoztattam a tésztát a géppel. Egy elég puha tészta lett belőle, némi lisztes szórással kézzel is átdolgoztam, majd félretettem duplájára kelni.

A tésztát kicsit átgyúrtam, lisztes deszkán 45x30-as téglalappá nyújtottam. Megkentem a közben meglangyosított lekvárral, rászórtam a csokit és a szegfűszeget is.

Feltekertem, 12 felé vágtam, magas, puha csigákat szerettem volna.

Közepes, sütőpapírral bélelt tepsibe raktam őket nem túl sűrűn egymás mellé. 20 percet letakarva kelesztettem, majd 180 fokos légkeveréses sütőben 40 percig sütöttem.

Nagyjából a 25-30. perc körül érdemes letakarni a tetejét egy sütőpapírral, nehogy a lekvár megégjen. Ráadásul Lilahangyát olvasva jutott eszembe, hogy anyukám úgy szokta a hasonló tésztákat sütni, hogy a sütés vége felé egy kevés cukros meleg tejet önt a süti tetejére, ezért a 35. percnél locsoltam rá én is. Mikor készen volt, kivettem és rácsra tettem hűlni.

Mindenképpen érdemes 20 percnyit várni a sülés után, mert a forró lekvár megégetheti az ember szájpadlását - tapasztalatból tudom:)

A lekvár - mondom, tényleg nagyon sűrű - hál 'istennek benne maradt, nem folyt ki. Egy nagyon kellemes tészta kerekedett belőle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ajánló

Related Posts with Thumbnails