2010. augusztus 17., kedd

Fűszeres almás kalács


Hozzávalók a tésztához:
2,5 dl tej,
2 ek cukor,
45 dkg vitaminos liszt,
csipetnyi só,
4 dkg vaj,
2,5 dkg élesztő

A töltelékhez:
5 db közepes méretű alma,
1-1 teáskanálnyi őrölt fahéj és szegfűszeg, csipetnyi őrölt gyömbér,
4 ek méz,
zsemlemorzsa

Tetejére: fél dl tej

A kalács elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos cukros tejben.
A tésztához valókat alaposan kidagasztjuk.
Letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük.
Amíg kel, elkészítjük a tölteléket.

Az almákat meghámozzuk, lereszeljük, ízesítjük a fűszerekkel, és a mézzel.
A megkelt tésztát átgyúrjuk, és kinyújtjuk kb.40x40 cm-es lappá.
Megszórjuk a tésztát egy kis zsemlemorzsával.
Elegyengetjük rajt a tölteléket úgy, hogy körben 2 ujjnyi tészta szabadon maradjon.
Felcsavarjuk, mint a bejglit, és kivajazott formába tesszük.
Langyos helyen pihentetjük még egy kicsit, míg a sütőnk bemelegszik.
Megkenjük tejjel a tetejét, és az előmelegített sütőbe toljuk.
180 fokon, kb. 50-55 perc alatt arany színűre sütjük.
Ha kivettük a sütőből, megint megkenjük tejjel.
Rácsra borítva hagyjuk kihűlni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ajánló

Related Posts with Thumbnails