2010. július 29., csütörtök

Erdélyi borsos tokány


Hozzávalók:
60 dkg sovány marhahús,
1 nagyobb fej hagyma,
15 dkg füstölt szalonna,
1 zöldpaprika,
1 paradicsom,
só,
tört bors,
1 dl fehérbor,
1 dkg liszt,
1 dl tejföl.

A húst vékony, kisujjnyi csíkokra vágjuk, a szalonnát szintén. A szalonnát kisütjük, a zsírját leszűrjük, a többi zsírhoz öntjük, az apróra vágott hagymát benne megfonnyasztjuk. Beletesszük a húst, és a hagymás zsírban többszöri kevergetés mellett átsütjük. Majd vízzel fölengedjük, tört borssal bőven fűszerezve kevés lében pároljuk. Fövés közben hozzáadjuk a szeletekre vágott, héjától, magjától megtisztított paradicsomot, zöldpaprikát, a fehérbort (ami el is maradhat). Jól lefedve puhára pároljuk, majd zsírjára sütjük, és hozzáadjuk a kisütött szalonnadarabokat.
Pár percnyi sütés után kevés vizet öntünk hozzá, amivel kb. 10 percig forraljuk. A tokány leve rövid , sűrű, barna színű, tartalmas. Párolt rizzsel, tört burgonyával, galuskával vagy főtt tésztával tálaljuk.

Az erdélyi borsos tokányt az előbbiekhez hasonlóan készítjük. Mikor zsírjára lesült, egy dkg liszttel meghintjük, kissé megpirítjuk, mártássűrűségűre felengedjük, jól felfőzzük és tálalás előtt 1 dl tejfölt öntünk hozzá. Lehet pár csepp ecettel és csipetnyi cukorral is fűszerezni.
(Az igazi erdélyi borsos tokányt puszlikával tálaljuk).
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ajánló

Related Posts with Thumbnails