2010. július 19., hétfő

Gyros és Pita recept


Hozzávalók:
80 dkg pulykahús
gyros fűszerkeverék
1 ek olívaolaj
1 fej vöröshagyma

Salátához:
1 kígyóuborka
2 paradicsom
1 pritaminpaprika
2 sárgarépa
1 fej lila hagyma
1 jégsaláta
2 kis pohár (175 g) joghurt
2 gerezd fokhagyma
só, bors

Elkészítése:
A húst előző este csíkokra darabolom, kevés olívaolajban elkeverek 2 ek. gyros fűszersót és ebbe a húsokat beleforgatom. Egy éjszakára hűtőbe rakom pácolódni.
Másnap a vöröshagymát megtisztítom, feldarabolom és kevés olajban a hússal együtt odateszem pirítani. Majd kicsi víz hozzáadásával fedő alatt párolom, majd fedőt levéve addig pirítom, amíg levét elveszíti. Ez kb. 15-20 perc.
Közben az uborkát megpucolom, almareszelőn lereszelem, lesózom és félrerakom. A többi zöldségféléket is megtisztítom, kockákra darabolom. A salátát kézzel tépkedem szét.
Amikor az uborka levet engedett jól kifacsarom és az öntettel összekeverem.
Öntet: joghurtba a megpucolt fokhagyma gerezdeket belereszelem, sózom, borsozom.
Végül én az összes salátának valót összekeverem az uborka salival.


PITA a gyroshoz

Hozzávalók:
50 dkg liszt (graham liszt)
3 dl langyos víz
3 dkg élesztő
1 tk. cukor
2 tk. só
2 ek. olívaolaj

Elkészítése:
Az élesztőt langyos vízben a cukor hozzáadásával felfuttatom. Hozzáadom a lisztet, sót, olajat és összedagasztom. Kissé lágyabb tésztát kapok, melyet meleg helyen duplájára kelesztek.
Ezután 8 darabba vágom, ezeket lisztes kézzel gömbölyítem majd hagyom pihenni 5-10 percet. Kerek vagy ovális formákat nyújtok belőlük kb. 03,-0,5 cm vastagokat. Így is hagyom még kelni 20-30 percig. Közben a sütőt 220 fokra előmelegítem. A sütő rácsán sütöm meg, egyszerre 2-3 db-t tudok betenni. Elég 5-6 percig sütni. Ha kisült tálra lakom egymás tetejére és konyharuhával letakarom. Tálalásnál a szépen felfúvódott piták egyik oldalát felvágom és megtöltöm hússal, salátával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ajánló

Related Posts with Thumbnails