2010. augusztus 3., kedd

Békebeli sós kifli


12 db:
60 dkg liszt,
2 kk só,
2,5 dkg friss élesztő,
1 kk cukor,
1 dl olaj,
3 dl tej vagy víz (tejes avagy vizes kifli, ízlés szerint)


A langyos vízben elkeverem a cukrot és az élesztőt. Megszórom a tetejét egy kanál liszttel és hagyom 5 percig habzani. Közben a lisztet, és a sót egy tálba öntöm, beleöntöm a felkelt "kovászt" és elkezdem dagasztani. Amikor nagyjából elvegyült, adom hozzá az olajat. Liszttől függ a folyadék mennyiség. Lehet, hogy kell még bele valamennyi. Az a lényeg, hogy ez egy nagyon kemény tészta. Ekkor jól lezárom/letakarom és huzatmentes helyen felejtem 45 percre. Ekkor deszkára borítom, kissé lelapÍtgatom és felvágom 12 egyenlő részre. Egyesével kinyújtom kerek lapokká, mint a pizzát, kb 3 mm vastagra. Majd felcsavarom jó szorosan. A tenyerem alatt kétszer átgörgetem, hogy szorosan zárjon. Amikor az összessel végeztem, letakarom őket a lisztezett deszkán.
45 perc múlva megnézem és ha jól megnőttek és kissé repedeznek, akkor odateszek egy 4 literes lábosba vizet főzni. 4 liter vízhez 1 kk cukrot kell tenni. A cukortól lesz a végeredmény szép barna, de az ízén egyáltalán nem lehet érezni. A sütőt beizzítom a legmagasabb fokozatra. Amikor a víz majdnem forr, akkor egyesével beleteszem a kifliket. Nagyon óvatosan nyúlok alájuk egy lapáttal, nehogy a keletkezett gázokat legyilkoljam. Nem süllyed le, hanem a víz tetején úszik, ezért, amint a vízben van kiveszem alóla a lapátot és lenyomom vele a víz alá. Számolok hatig lassan és akkor gyorsan kiveszem, és rögtön a sütőpapíros tepsire teszem. Nőni már nem nagyon fognak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ajánló

Related Posts with Thumbnails