2010. augusztus 3., kedd
Habos puncsos
Hozzávalók a tésztához:
fél kiló finomliszt,
fél csomag sütőpor,
25 dkg vaj,
20 dkg porcukor,
3 tojássárgája,
2-3 deci tej,
egy csipet só
A töltelékhez:
10 dkg vaj,
10 dkg porcukor,
1 dl rum,
3 evőkanál (holland) kakaópor,
1 dl szitán áttört meggylekvár (vagy sárgabaracklekvár)
A tetejére:
a tésztából megmaradt három tojásfehérje,
10 dkg kristálycukor,
fél tábla csoki megolvasztva
Elkészítés:
A tésztához a lisztet elkeverjük a sütőporral, és összemorzsoljuk a vajjal. Ezután a többi hozzávalót is hozzáadjuk, és sima, jól nyújtható tésztát gyúrunk belőle. A tésztát három részre osztjuk, és három lapban külön-külön megsütjük.
A töltelékhez a vajat kikeverjük a cukorral, kakaóval és a lekvárral, felhígítjuk a rummal, és ebbe a keverékbe apróra tépkedve beletördeljük az egyik megsült tésztalapot. (A másik két lapot is körbevághatjuk, hogy szép legyen a szélük, és a leeső darabokat a töltelékhez keverhetjük.)
Az egyik megmaradt süteménylapot egy tálcára teszük. Egyenletesen elosztjuk rajta a tölteléket, befedjük a másik lappal, és óvatosan lenyomogatjuk.
A tészta készítésekor megmaradt tojásfehérjéket egy habüstbe vagy kisebb fazékba öntjük, és a habüstöt vagy fazekat egy forrásban levő vízzel teli lábasra tesszük. A vízgőz fölött kemény habot verünk a tojásfehérjékből a cukor hozzáadásával. (Legalább 10 percig verjük, hogy jól átfőjön, de állandóan keverjük, mert különben hab helyett cukros rántottát kapunk.)
A habot a sütemény tetejére kenjük. Csíkokat húzunk rá az olvasztott csokiból, és egy villa segítségével "összeborzoljuk" a csokis habot.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése