2010. július 13., kedd
Kürtöske
Hozzávalók:
a tésztához:
2,5 dkg élesztö,
2 dl langyos tej,
5 dkg vaj,
6-7 dl (kb.40 dkg) liszt,
fél kiskanál szalalkáli,
csipetnyi só,
1 tojás,
a tetejére:
5 dkg olvasztott vaj,
2 csomag vaníliás cukor,
4-5 evőkanál kristálycukor,
1 kiskanál kardamom(nálam fahéj),
a tálaláshoz esetleg 8-10 evőkanál málnalekvár
Az élesztőt egy tálba morzsoljuk, s ráöntünk egy kevés langyos tejet. A vajat felolvasztjuk, s ráöntjük a maradék tejet. A lisztet a felfuttatott élesztőre szórjuk, s hozzáadjuk a szalalkálit, a sót, beleütjük a tojást, a maradék cukrot,végül a tejes vajat, és sima tésztává dagasztjuk. Letakarjuk, s meleg helyen kb 40 perc alatt megkelesztjük. Ezután meglisztezett deszkára borítjuk,átgyúrjuk,ujjnyi vastag t,kb.25 cm széles téglalappá nyújtjuk.
A tetejére való vajat épp csak megolvasztjuk,hogy kenhető legyen, majd lekenjük vele a kisodort tésztalapot. A kétféle cukrot összeforgatjuk, egyenletesen a vajjal lekent tésztára szórjuk. Ezután keresztben kb ujjnyi vastag szalagokra vágjuk, majd kettesével összefogva, egyszerűen laza csomót kötünk belőle. Egymástól távolabb, sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, s még további 15 percig langyos helyen kelni hagyjuk. Előmelegített sütőben kb 180 fokon készre sütjük. Tálalhatjuk melegen és hidegen is; forró málnalekvárral,vagy hideg vaníliaöntettel akár.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése